Naar boven

Weekendrecept: Appeltaart á la Sven

Door Sven Dirkzwager - 11 februari 2019 -
Er zijn van die baksels waarvan je bij de voorbereidingen al de weemoed door je lijf voelt stromen. Een heerlijk klusje dat ik graag op een zaterdagochtend doe natuurlijk geholpen door mijn vaste keuken assistenten; de kids, wie kneden er tenslotte beter deeg dan zij? Samen aan de slag en dan die heerlijke geur in het hele huis. Oftewel; tijd voor versgebakken appeltaart! Die appeltaart haalt overigens de volgende dag niet… 😊

Ik heb in de loop der jaren een hoop varianten geprobeerd maar volgens mij is hij nu uitontwikkeld tot in perfectie, althans als ik mijn kinderen mag geloven. En dat recept deel ik graag met jullie, daar komt ie: 

Benodiogdheden voor 6-8 personen
Springvorm (anti aanbak 24 cm.)
200 gram boter
200 gram witte basterdsuiker
400 gram zelfrijzend bakmeel
Bakje ongezouten walnoten (ongeveer 100 gram)
Rozijnen (ongeveer 100 gram)
1 ei
Zakje vanillesuiker (8 gr.)
snufje zout
1,5 kilo Goudrenetten (of andere fris-zure appels)
75 gram kristalsuiker
4 theelepels kaneel
15 gram paneermeel

Bereiden
1. Zet de oven vast aan op 170 graden
2. Klop het ei los in een kommetje.
3. Meng boter, basterdsuiker, zelfrijzend bakmeel, de helft van het eimengsel, vanillesuiker en het snufje zout. Kneed het tot een stevig deeg en maak er een bal van. (mooi klusje voor de kids)
4. Hak de walnoten grof en laat ze in een kleine koekenpan langzaam bruinen. (let op dat ze niet donker worden!) Zet ze even weg.
5. Schil nu de appels, haal het klokhuis eruit en snij deze in grove stukken. Meng de suiker met de kaneel in een kommetje. Doe de appels in een grote kom en voeg daar het kaneel-suikermengsel, de walnoten en de rozijnen bij. Meng het goed door.
6. Verdeel nu het deeg in 3 ballen. Een voor de bodem, een voor de randen en een voor de bovenkant. Je kunt het deeg uitrollen met een deegroller (op een beetje bloem) maar ook gewoon met je handen in de springvorm duwen. Bedek de bodem goed en doe nu de zijranden met de tweede bal. Verdeel het paneermeel over de bodem (dit vangt het vocht van de appels op) en verdeel vervolgens het appelmengsel over de bodem. Rol nu de derde bal uit met een deegroller en snij hier stroken van. Hier kun je een mooie ruit over de appeltaart mee maken, heb je nog deeg over dan kun je aan de zijkant rondom nog een strook leggen. (voor de extra professionele look)
7. Met een kwastje smeer je de ruit in met het overgebleven eimengsel.
8. Bak de taart in ongeveer 60 minuten mooi goudbruin, bij nieuwe heteluchtovens is het raadzaam om de oven na 40 minuten terug te zetten naar 160 graden. Laat de taart even afkoelen voordat je de ring van de springvorm verwijderd.

Snij er, als de taart nog warm is, een paar punten af voor het hele gezin. Eventueel een flinke dot slagroom erbij en smikkelen maar!