Naar boven

Pasen: het hele eieren eten

Door Stephanie Prinssen - 30 maart 2017 -
PaasbrunchKen jij een haas die eieren legt? Of een die ze beschildert en verstopt? Vast niet. Ik ook niet. Al geloofde ik er vroeger heilig in, en liep die haas met Pasen al vrolijk huppelend door de tuin in mijn hoofd. Nu weet ik beter. Hazen maken legers en kippen leggen eieren. Meer hebben ze niet met elkaar van doen. Al kan een beetje loslopende kip natuurlijk wel zijn ei kwijt in zo’n hazennest. Maar hoe vaak komt dat nou voor? Toch niet zo vaak dat we nu met z’n allen buiten naar eieren lopen te zoeken? Ik heb het even gegoogeld, en schaarste en overvloed liggen meer voor de hand.

Kijk, vroeger was het zo dat de kippen in de donkere wintermaanden geen eieren legden. Pas tegen het voorjaar, als de dagen langer werden, gingen de dames weer aan de slag. Maar die lekkere verse eitjes mochten nog niet worden opgegeten. Want de periode voor Pasen is van oudsher een vastentijd en daardoor stapelden de eieren zich op. Pas met Pasen mochten ze weer worden geraapt en worden opgepeuzeld. En wat doe je als je iets een poosje niet hebt kunnen eten? Juist. Dan maak je het moment extra speciaal en mooi. Dus werden de eieren gekookt en versierd of in speciale recepten verwerkt. En wie genoeg heeft deelt dat met anderen. Voor een betere smaakervaring, zeg maar.

Eieren eten, beschilderen, zoeken en eten delen met anderen, dat doen we vandaag de dag nog. Het liefst tijdens een paasbrunch. Samen lekker genieten van heerlijke luxe hapjes, beschilderde eieren en smakelijke (eier)gerechtjes aan een feestelijk gedekte tafel. Geel, wit en frisgroen, dat zijn de overheersende kleuren. Je ziet ze overal in terug. In de versiering, in de gerechtjes. Ze verwijzen naar de eieren en naar de komst van de lente. Die op hun beurt weer staan voor vruchtbaarheid en een nieuw begin. En die haas? Ook die staat sinds jaar en dag symbool voor vruchtbaarheid. Waarom is niet helemaal duidelijk, maar dat mandje versierde eieren staat hem daardoor ineens opperbest.