Naar boven

Hoezo, glutenvrij een hype?

Door Stephanie Prinssen - 06 december 2016 -
Glutenvrij eten, ik hoor het steeds vaker. En ook steeds meer producten zijn tegenwoordig glutenvrij. Het lijkt wel een beetje een hype. Maar sinds ik een collega heb gehad met coeliakie weet ik wel beter. Coeliakie is een ernstige intolerantie voor gluten, en geen allergie maar een auto-immuunziekte.  Bij mensen met deze ziekte tast gluten het slijmvlies in de dunne darm aan, ook al krijgen ze er maar een fractie van binnen. De enige behandeling die daar tegen helpt, is een glutenvrij dieet. Hun hele leven lang. Dus nee, een modegril kan ik het niet noemen.

Maar wat is gluten eigenlijk? Kort gezegd is het een eiwit dat van nature voorkomt in granen. In tarwe bijvoorbeeld en in spelt, rogge, gerst en kamut. Het zorgt dat deeg goed rijst en maakt deegwaren als pasta en brood stevig en luchtig. Daarom vind je het terug in brood, koek, gebak, crackers, beschuit en in spaghetti, macaroni en vermicelli. Maar het kan ook in bindmiddelen zitten, dus vind je gluten ook in producten waarin je het niet verwacht. Zoals in soep, sauzen, worst, vla, drop en zelfs in vitaminepreparaten.

Coelikakie komt voor bij 1% van de mensen. In Nederland zijn er dan ca.170.000  patienten. Toch eten steeds meer mensen glutenvrij. Ze voelen zich er beter bij, zeggen meer energie te hebben en veel minder buikklachten. Ook artsen en onderzoekers geven toe dat mensen zonder glutenintolerantie goed reageren op een glutenvrij dieet. Deze aandoening noemen ze glutensensitiviteit. Het gluten tast dan niet het darmslijmvlies aan, zoals bij coeliakie, maar geeft wel nare klachten. Ook hier is glutenvrij eten geen vrije keuze.

Tel daar bij op dat je met een glutenvrij dieet ook goede stoffen mist zoals voedingsvezels, ijzer, zink en B-vitamines. Dat wordt dubbel opletten dus. Ik kan mij niet voorstellen dat je daar vrijwillig aan begint. Daarom denk ik dat het geen modeverschijnsel is, en al helemaal geen hype.