Naar boven

Gedoe met de Oranjetompouce

Door Stephanie Prinssen - 26 april 2017 -
Koningsdag

Jottem, het is bijna Koningsdag! Dan verandert heel Nederland weer in één groot straatfeest met overal vrijmarkt, folkloristische gekkigheden en geinige Oudhollandse spelen als koekhappen, spijkerbroek hangen, zaklopen en wc-pot werpen. De Hollandse driekleur wappert compleet met wimpel en bijna iedereen draagt iets uitbundigs in oranje, rood, wit en blauw. Een beetje zoetekauw zet die dag z’n tanden in de traditionele oranje tompouce. Typisch Nederlands dat gebakje, zou je denken, maar niets is minder waar.

Daarvoor lijkt onze tompouce net iets te veel op al langer bestaande gebakjes uit Frankrijk, Vlaanderen en Italië. Ook daar worden namelijk sinds jaar en dag rechthoekige taartjes gegeten die bestaan uit twee krokante laagjes bladerdeeg met daartussen een vorstelijke laag banketbakkersroom. En ook daar is de bovenste laag bladerdeeg bedekt met glanzend glazuur. Bij ons is dat glazuur het hele jaar door roze, maar op Koningsdag (oké, en als Oranje speelt) is het oranje. Daar hebben wij dan wel patent op. Al zeker 50 jaar. Want toen Koning Willem-Alexander als prins van Oranje werd geboren, vierde het Koninklijk huis dat met beschuit met blauwe muisjes en met…oranje tompouces!

Leuk weetje, niet? Maar is het stiekem niet belangrijker hoe je een tompouce eet? Bij brutaal afhappen of prutsen met een gebaksvorkje vliegt de banketbakkersroom je direct om de oren. Dat weet iedereen. Eet je een tompouce in twee delen, dan slaag je wel met vlag en wimpel. Lift het geglazuurde dakje en peuzel eerst de bodem met de room op. Eet het krokante laagje met glazuur als toetje. Misschien heb je dan wel plakkerige handen, maar je kleding blijft schoon. Wil je jezelf en je gasten dit gedoe besparen? Trakteer bij een Oranjeborrel op een royaal borrelplateau of een fijne Hollandse kaasplank. Die worden kant-en-klaar bij jou thuisbezorgd. Dus geen gedoe vooraf en al helemaal niet bij het verorberen ervan.